En værbitt sjømann

Paul Håvard Østby ble sist sett ikledd englevinger i teltet på Kapp midt i juli. Etter det har han blant annet ladet opp til vinterens show med en litt kvalmende opplevelse.

Paul Håvard Østby på seilbåt

Paul Håvard Østby la i høst ut på livets første seiltur. Turen gikk til Shetland.

– Jeg har sammenligna det med å være på tivoli. Du vil bare at det skal ta slutt, men så holder du ut fordi du veit at det bare varer i noen få minutter. På havet er det ikke slik.

Han ser ikke på seg selv som en eventyrlysten type og overrasket nok mange, inkludert seg selv, når han sa ja til å bli med kamerater på seiltur til Shetland. Han har aldri seilt tidligere, men tenkte at skulle han gjøre det, så kunne han da gjøre det skikkelig.

– Jeg har aldri vært en våghals og er nok egentlig litt pysete, men så liker jeg jo å utfordre meg sjøl, sier den ferske sjømannen.

Det er derfor han går med på slik ting som å stake hele Birken. Da kan han få noen kommentarer i etterkant, som «det var vel slitsomt» fra en bekjent. Så kan han svare at «ja, det var da det…» og leve lenge på den anerkjennelsen. Men i høst ble det altså Shetland. Øya der du kan kjøpe kake fra et «tilfeldig» oppstilt kjøleskap.

Nytt materiale

Sjøbeina er borte og skrivelysten på plass. På kontorplassen sin jobber han med mange ideer og noen av dem blir kanskje å se på scena i Chat Noir i vinter.

26. januar er det premiere på showet som har fått navnet «Tidenes show». En tittel som viser til et høyt ambisjonsnivå. Og hvorfor skulle de sikte lavere? Urbane Totninger har 15 show bak seg på Kapp og nå skal det beste av det beste øves inn på nytt og suppleres med nye herligheter før det presenteres for storby-publikummet.

– Det begynte vel med at jeg satt og såg på noen gamle show og tenkte at «ja vi er SÅ gode, ja». Så er det litt slik at vi sikkert kommer til å angre hvis vi ikke har prøvd.

Hvordan de skal bli enige om hvilke gamle nummer som skal med, er ikke sikkert enda, men når de siler bort stoff som er veldig tidfestet det året de ble laget, stoff som er veldig sommeraktig og ting som rett og slett ikke har eldes så godt, tror han det skal være enkelt å bli enige.

Vinterens show blir trolig ca 2/3 «arkivmateriale» og 1/3 nye herligheter.

Osloborger

Paul Håvard har vært i Oslo før. I 15 år, faktisk. Fra 2001 bodde og jobba han i hovedstaden og pendla til Kapp hver sommer for å ha show i mjøskanten. Så flytta han hjem til Kapp og ender altså med å pendle tilbake til Oslo for å spille show med Urbane i Oslo.

– Jeg kommer nok til å bli boende en del i Oslo i vinter, men det er jo ikke snakk om å flytte Urbane dit. Vi er jo så tett knytta til Kapp og området der, at dette bare er som et lite sidesprang å regne.

I forkant av showene i sommer har han og Gustav (Nilsen) hatt noen små opprop for å høre hvor folk kommer fra og det har vært ganske mange som har tatt turen fra Oslotraktene til Kapp. Nå håper han at Totningene også benytter muligheten til å ta seg en bytur og følger med motsatt veg.

– Vi håper jo at vi kan ta med hele den magiske stemningen vi opplever i teltet på Kapp til Oslo. Det tror jeg nemlig ikke at jeg har opplevd lignende til på noe annet show i Oslo tidligere.

I tillegg til det de alle omtaler som «verdens beste publikum» i alle mulige anledninger, trekker han fram samspillet mellom de åtte – ja, åtte – på scena som en suksessfaktor.

– Vi inkluderer bandet i showet på en helt annen måte enn mange andre. Derfor holder vi på i en litt egen sjanger innenfor humor, der vi blander humor og musikk på en utrolig fin måte.

Derfor er han også sikker på at tittelen på showet står seg. Det er ingen grunn til at det ikke skal bli en fest.

Med denne gjengen på scena er det ingen grunn til at det ikke skal bli fest på Chat Noir.

Bijobb som snekker

Men selv om det er mye å gjøre fram mot Chat Noir har Paul Håvard mange oppdrag før den tid. Han bidrar med regi på Ken André Ottesen/BAdesKens norgesturné, «Ja, vi elsker dette landet» som har premiere i neste uke. OG han skal spille selveste Snekker Andersen i «Den vesle bygda som glømte at det var jul» på Prøysenhuset før jul.

– Det er kanskje første gangen jeg er med i en produksjon som jeg ikke på noe vis har skrevet eller produsert selv, så det blir spennende. Jeg ser vel for meg at jeg i større grad kan kose meg med det som er morsomt både i prøve- og spilleperioden og ikke tenke så mye på alt som er rundt.

Han leker også med ideen om å lage et familieshow selv, så i tillegg til å spille hele Norges favorittsnekker, ser han delvis på det som research.

– Det å LAGE et show er noe av det aller morsomste jeg veit og det å være produsent er utrolig givende, men så er det slitsomt også. Det er mye rundt som skal på plass. Men både på Prøysenhuset og Chat Noir også, er det mindre å tenke på av telt, rigging og det der. Jeg har senka skuldrene.

Paul Håvard Østby skal spille selveste Snekker Andersen på Prøysenhuset før jul.

Bare lag noe

Han setter i gang med skriving. Lager lister. Kaster det som blir håpløst. Funderer og jobber videre med ideene som framstår som gode. Han jobber etter «det er da bare å lage noe»-metoden. Derfor er utfordringen som ligger foran ham; å lage noen geniale nummer til i vinter, slett ikke like skummel som å seile over havet til Shetland.

– Hvorfor skal folk komme og se på dere på Chat Noir?

– Det kan fort bli det beste humorshowet som er satt opp i Oslo på mange år. Det er jo en god grunn.  

 

Når en totning som ikke er vant med åpent hav legger ut på eventyr, er det vanskelig å unngå å bli sjøsjuk.

 

Helle Therese Kongsrud